Dél-Amerikai Jezsuita Barokk zene

Az album online elérhető!​

A XVII-XVIII. századi dél-amerikai jezsuita telepeken a szerzetesek egyik leghatékonyabb igehirdető eszköze a barokk zene volt. Hihetetlen, de mintegy 4 000 kottát felölelő lelet, csodával határos módon érintetlenül maradt fenn és került elő az 1980-as évek közepén a Chiquitos-i templomból (Bolívia).A többé-kevésbé épségben megőrződött kottalapok a jezsuiták 17-18. századi dél-amerikai missziójának világába engednek bepillantást. A fellelt zenei corpus tartalmaz miséket, zsoltárokat, antifónákat, himnuszokat, valamint hangszeres darabokat, például szonátákat, versókat és partidákat.

A páterek megtanították több szólamban énekelni és hangszeren játszani az őslakosokat, s helyi tanítványaik közreműködésével páratlanul gazdag repertoárt alkottak meg alig néhány évtized leforgása alatt. Így a behozott nyugati darabok mellett a dél-amerikai misszió új műveket is termett, mind a szerzetesek, mind a helyiek jóvoltából. A művek legismertebb szerzője között van a svájci Martin Schmid mellett Domenico Zipoli is.

Ennek a korszaknak a lenyomata a feltárt lelet, amellyel Sylvia Leidemann évtizedek óta foglalkozik. A kottákat ugyanis nem volt elég megtalálni, a legtöbb darab rekonstrukcióra szorult. A magas páratartalom miatt sok papírlap erősen sérült, olykor csak egyetlen szólam látható tisztán. A művek helyreállításához a barokk zene anyanyelvi szintű ismerete, és kiemelkedő szaktudás is szükséges volt.

Encuentros vokális együttese mellé korabeli barokk hangszereken játszó magyar művészekkel, újra életre hívta ezeket az évszázados műveket. Törekvéseiben támogatóként állt mellé a Párbeszéd Háza és a Nemzeti Kulturális Alap is.

Ebből a páratlan zenei örökségből ismerhetünk meg egy válogatás albumot Sylvia Leidemann – a Magyar Tudományos Akadémia külső köztestületi tagja – művészeti vezetésével.

A lemezen közreműködik:
Encuentros vokális együttes
Szoprán: Kemény Kinga (szólista), Körber Katalin, Rébeli Szabó Ildikó,
Szőnyi Zsófia
Mezzoszoprán: Barlay Zsuzsanna (szólista), Szalay Katalin,
Alt: Batke Márta, Tóth Renáta
Tenor: Kutik Rezső (szólista), Magyaróvári Viktor (szólista)
Basszus: Csőke Krisztián, Király Miklós, Sós Mihály
Thiago Bertoldi (Brazília)
Barokk hangszer együttes
Bréda Zsófia (hegedű I)
Kabdebo Noemi (hegedű II)
Nagy Réka (cselló)
Király Miklós (nagybőgő)
Tóth Ágnes (fuvola)
Szebenyi Katalin (oboa)
Borsódy László (trombita)
Király Nóra (hárfa)
Feriencsik László (fagott)
Tokodi Gábor (gitár)
Nagy Sebestyén (ütő hangszerek)
Sylvia Leidemann (orgona/ csembaló)
Művészeti vezető: Sylvia Leidemann

Kapcsolat

Call Now Button