Most újra megszólalnak a több mint 200 éve elfeledett zeneművek

Leidemann Sylvia zenetörténész kutatásai alapján

Kiadvány címe: Barokk zene Győrből – Válogatás a győri székesegyház és jezsuita kollégium 18. századi zenei anyagából
A bemutató előadás és koncert időpontja: 2020. szeptember 3. 18:00
Helyszíne: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum – Apátúr-Ház, Győr

A Barokk zene Győrből című kottakiadvány idén szeptemberben jelenik meg, bemutatóján előadást tart Vavrinecz Veronika zenetörténész és Farkas Zoltán zenetörténész, a Bartók Emlékház igazgatója. Az előadást követő koncerten pár kompozíciót hallhatunk a kiadványból Leidemann Sylvia argentin–magyar származású karnagy vezénylésével.

A győri székesegyházban őrzött kottagyűjtemény az egyik lejelentőse hazai forrása a 18. századi, hazai zenetörténetnek. Istvánffy Benedek, e korszak jelentős zeneszerzőjének művein kívül a győri székesegyház kottatárából nem jelent meg eddig kottakiadvány.

Leidemann Sylvia zenekutató most megjelenő második kiadványában a győri székesegyház és jezsuita kollégium zenei archívumának bizonyos átiratait teszi közkinccsé. Általa megismerhetjük országunk barokk zenei örökségét és az elmúlt évszázadok dallamai újra felcsendülhetnek.

Leidemann Sylvia, a szerző

Leidemann Sylvia 2007-ben elnyerte Magyarország kormányának Arany Érdemrendjét, a magyar zene argentínai terjesztéséért valamint 2011-ben a Buenos Aires-i Önkormányzat legmagasabb elismerését az Ars Hungarica Egyesület, az idegen kultúrák terjesztésében végzett kiemelkedő tevékenységéért. 2012 óta a Magyar Tudományos Akadémia Domus Hungarica ösztöndíjas kutatója. 2019-ben megjelent kottakiadványa Barokk zene Sopronból - A Soproni Evangélikus Levéltár 17-18. századi zenei anyagából, egyházi és hangszeres művek címmel.

Kapcsolat

Call Now Button