Diósdi Női Kar

„A dal szívből ered, s szívhez vágy újra repülni” (Kölcsey Ferenc)

Kölcsey Ferenc gondolata kórusunk mottója, mert számunkra igazi örömöt okoz a közös éneklés, és az, ha ebből az örömből sikerül egy kicsit átadni kedves közönségünknek. Megtisztelőnek érezzük Diósd lakosságának érdeklődését koncertjeink iránt, hűséges közönségünk kitartása és biztatása meghatározó jelentőségű számunkra.

Kórusunk 1988-ban Diósdon alakult a jelentkezőkből 18 fővel megalakult a Szivárvány Kórus. Alig egy év elteltével a létszám megduplázódott, jelenleg 40 regisztrált tagunk van, az életkor 19 és 76 év közötti.1999 februárjában vette át a kar vezetését Sirákné Kemény Kinga középiskolai énektanár és karvezető, aki nagy hangsúlyt fektet mind kórusművészeti munkánk, mind közösségi életünk fejlesztésére. Kiváló vezetői képességgel rendelkezik, kisugárzása, nyitottsága hamar magával ragadja új tagjainkat. Mindezt jól példázza, hogy a tíz évvel ezelőtti kórustagok a mai napig is szinte teljes létszámban jelen vannak, új tagjaink pedig hamar be tudnak illeszkedni közösségünkbe.

Széles komolyzenei repertoárunk világi- és egyházi műsorból áll a XV. századtól napjainkig.

A kórus elkötelezett híve Kodály Zoltán kórusművészetének. 2005 óta két évenként Kórustalálkozót rendez Diósdon Kodály Zoltán tiszteletére. Tevékenységük elismeréseként Magyar Kodály Társaság tagjai sorába hívta őket, így a kórus 2013 év elejétől a Magyar Kodály Társaság tagja lett.

Aktív részesei, szervezői vagyunk Diósd zenei életének; évente több alkalommal adunk önálló koncertet, részt veszünk az Önkormányzat által szervezett faluprogramokon.

Rendszeres résztvevői vagyunk a Bárdos Lajos Zenei Heteknek, a KÓTA szervezésében többször adtunk múzeumi koncertet a Budapesti Történeti Múzeumban, részt vettünk több kórustalálkozón, így Veszprémben, Piliscsabán, Szarvason, Tárnokon, Csömörön, a Pataky Művelődési Házban, a Pusztaszabolcsi orgonát népszerűsítő koncert-sorozatban, az Országos Széchényi Könyvtár „Fiatal tehetségek koncertjei” és a Nagytétényi Kastélymúzeum “Karácsonyi színek, formák, hangok, ízek illatok” programján, valamint több misén, kiállítás-megnyitón.

Az elmúlt években számos jótékonysági hangversenyt tartottunk, így támogattuk a Nagydobronyi Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthont (Ukrajna) és a Beretkei (Szlovákia) községi könyvtárat értékes magyar nyelvű könyvadománnyal, a délkelet-ázsiai szökőárban árván maradt gyermekek közül hármat fogadtunk örökbe egy évre az összegyűlt pénzadományunk révén, de játékokat küldtünk Erdélybe a Tündérkert Alapítvány részére, ruhaadományt adtunk a községünkben működő családsegítő szolgálatnak. Támogattunk koncertjeinkkel más szervezeteket, így az Érdi Lengyel-Magyar Baráti Társaságot, a Gyökössy Endre Baráti Kört továbbá a Szent Ferenc Kórházat, a Szent Gellért Kiadót, és nem utolsó sorban községünk templomának felújításához is hozzájárultunk.

Megjelent lemezeik

Megjelenés:

2020. december

Kapcsolat

Call Now Button