Barokk zene Győrből – könyvbemutató és koncert​

Válogatás a győri székesegyház és jezsuita kollégium 18. századi zenei anyagából

A világon egyedülálló, kottakötetet mutattak be 2020. szeptember 3-án Győrben az Apátúr-házban. A kiadvány 18. századi jezsuita zenei anyagot tartalmaz, melyre egykor a győri székesegyház tornyában bukkantak rá. A fellelt zeneművekből koncert ízelítőt is kaptak az érdeklődők.

Az eseményt Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő köszöntötte, aki elmondta: ahhoz, hogy méltóképpen ápolhassuk barokk örökségünket, szükségünk van szellemi muníciókra, olyan intellektuális teljesítményekre, mint a megjelent kottakiadvány és olyan spirituális élményekre, mint a mai barokk koncert. A bemutatón előadást tartott Vavrinecz Veronika zenetörténész és Farkas Zoltán zenetörténész, a Bartók Emlékház igazgatója

A kottákat Vavrinecz Veronika és munkatársai 1963-ban találták meg a székesegyház déli tornyában. Az eltelt évtizedekben feldolgozták a zenei anyagot, levéltári kutatásokat végeztek, tematikus katalógust készítettek róla. Az elmúlt években pedig az Egyházmegyei Levéltár restaurálta és digitalizálta a több mint kétezer darabos kottaállományt, így mára az teljes mértékben kutathatóvá vált. A kották között a legismertebbek a korszak jelentős zeneszerzőjének, Istvánffy Benedek székesegyházi karnagynak a művei, amelyek nem csupán nyomtatásban jelentek meg, hanem koncerteken is felhangoztak. A kottaállományban azonban még sok más érték is rejlik.

A Válogatás a székesegyház és a jezsuita kollégium 18. századi zenei anyagából című kötet szerkesztője és közreadója, Sylvia Leidemann magyar származású argentin zenetörténész, kutató, csembalóművész, aki évek óta gazdagítja kutatásaival a magyar zenei kultúrát. Aktív zenészként a kották megszólaltatását keresi.

A győri székesegyházi kottatár, az egyházi gyűjtemények közül a leggazdagabb a 18. század vonatkozásában. A század legjobb magyar zeneszerzője Istvánffy Benedek 12 évig karnagya és orgonistája volt a városnak. A kiadvány azért is különleges, mert nem egy zeneszerzőre koncentrálódik, hanem keresztmetszetet ad, 12 művet ad közre. Általában osztrák zeneszerzők, Novotni, vagy Monn mester szerzeményi találhatók benne, öt pedig anonim mű. Ezek hangszeres művek, szimfóniák, kisebb egyházi darabok, többféle zenei műfajt bemutatva – hangsúlyozta Farkas Zoltán zenetörténész, a Bartók Emlékház igazgatója.

A koncerten közreműködött: Andrejszki Judit (szoprán), Kuklik Gergő (barokk hegedű I), Posvánecz Éva (barokk hegedű II), Máté Balázs (barokk cselló), Leidemann Sylvia (csembaló).

A felcsendülő művek:
Anonim: Aria de Sancto Aloysio
Johann Christoph Monn: Sinfonia à tre da camera, Ex D.
Franz Novotny: Beatus Vir
Anonim: Offertoria pastoritia

Kapcsolat

Call Now Button